til startsiden
 


UGE 48
Venus er
i Firenze

UGE 49
Sydkaperens
hjemegn i
Toscana

UGE 49
Toscana i
regnvejr

UGE 49
Gratis strøm
og søudsigt

UGE 50
Stellplatz med
indlagt hund og
Per som mekaniker

UGE 50
Colosseum
og en pose
blandede ruiner

UGE 50
Peterskirken,
så bliver det
ikke større

UGE 51
Så kom naboerne
- hvem sagde
trængsel?

UGE 51
De 3 ting

UGE 51
Jul i Pompei
og 1. juledag
med udsigt

UGE 52
Kan man gå
til Pompei?

UGE 52
2 fluer med
ét smæk

UGE 52
Afsted til
Sicilien

UGE 52
Etna, nu
med skiløbere

UGE 52
Bikinidamer i
Villa Romana

UGE 52
Nytår i Palermo
-en by med
tidslommer

 

UGE 52 - Kan man gå gå til Pompei?
Det var mit spørgsmål til receptionistdame hos Spartacus Camping, morgenen efter vi var ankommet. Pænt pinligt, vi havde næsten camperet ovenpå Pompeji. Den søde dame i skranken kunne ikke undgå at ryste lidt på hovedet, og opgivende bare pege over på den anden siden af vejen og sige: „This is Pompeji“. Øh undskyldte jeg – godt rød i hovedet – og med en forklaring om, at vi jo var ankommet til pladsen i går aftes, da det var mørkt.

 
 
 
 
Vejret var rimeligt, dvs. gråt og Vesuv var endnu en dag dækket af skyer, så synderen til denne katastrofe havde simpelthen valgt at gemme sig.
Vesuv gik i udbrud år 79 og dækkede byen med 6–20m pimpsten og aske. I 1500-tallet blev byen fundet, men først i 1700-tallet begyndte man at grave byen fri. Der er endnu områder som ikke er blevet gravet fri. Det man fandt, var en by fuldstændig forstenet, en by der var blevet fanget af lavaen der havde om-ringet byen. Folk havde søgt ly i deres hus, men vægten af pimpsten og aske gjorde at husene kollapsede. Tilbage står nu en hel ruinby, hvor de fleste af de genstande og menneskeafstøbninger der er fundet/lavet ikke længere er på området. De er flyttet til Napolis Ar-kæologiske Museum, hvilket jeg syntes er synd, man skulle hellere have haft afdækket området, beskyttet værdierne på selve stedet. Nu lyder det som om at der ikke var noget at se, der var store komplekser der var interessante og som havde flottevægudsmykninger.
 
 
 
 
 
Pompeji er stor ... Vi brugte omkring 5 timer på at gå rundt i ruiner og prøvede at sætte os ind i hvordan de havde levet ... godt hjulpet på vej af vores audioguide. Det er underligt at gå rundt i sådanne noget „gammelt lort“ og så må konstatere at dem der levede på det her tidspunkt, egentlig ikke var så forskellig fra os. Ting som vi opfatter som „nyskabende“, var næsten oldfasion i deres tid, kloakering, rindende vand i cisterner, varme i gulve og vægge, take-away-food, idrætsanlæg ...
startside_index