til startsiden
 


UGE 44
Paris, Paris
og atter Paris

UGE 45
Versailles,
skal ikke besøges
om mandagen

UGE 45
Mudder
i Normandiet

UGE 45
D-dag og 70
meter broderet
tegneserie

UGE 45
Mont St. Michel,
som taget ud af
et eventyr

UGE 45
Fransk
Stonehenge
i Bretagne

UGE 45
Hottentotboliger
eller var det
Troglodyt?
Svampemuseum

UGE 46
I nærheden af
den italienske
grænse, slapper af

UGE 47
Bondegårdsferie
i Milano

UGE 47
Milano,
ja tak

UGE 47
Kage efter vægt
og manglende
Ferrari-ur

UGE 48
Pisa - sagde
du skævt?

   

UGE 45 - Hottentotboliger eller var det Trolodyt?
Svampemuseum *gab*

Mange af slottene/borgene i Loiredalen er gennem århundrede opført i blødt kalksten (tuf), som man har skåret/hugget ud af jorden/undergrunden. Det har efterladt nogle store huler, som folk i gennem tiden har brugt til bla. vinkældere, svampeopdræt og billige boliger, der kaldes troglodyt-boliger. Vi besøgte sådan en bolig, der var ejet af lidt af en original – på den gode måde. Han havde købt grunden i 60’erne, uden at vide at der var troglodyt-boliger.

 
 

Boligerne havde været glemt i næsten 40 år, og på det tidspunkt havde der levet 3 familier i hver deres troglodyt-bolig (ligesom et rækkehus bare under jorden). Vores troglodyt-mand beslut-tede at i stedet for at bygge hus over jorden, flyttede familien og ham ind i de gamle troglodyt-boliger.

   
Han fik indlagt varme, vand og toilet og boede således her i de næste 12 år. Her skulle man ikke søge om tilladelse til at udvide sit hus, bare man blev inde på sin grund, så kunne man grave som man havde lyst til – i flere etager. Det var ret vildt at gå rundt i hans troglodyt-bo. Taget var jo hans have, så her var der skorstene, bagtrapper, lemme og lifter. Etagen nedenunder bestod af en form for små „baggårde“, her havde der været husdyr, såsom geder og høns. Værksteder til fremstilling af vin, cider, svampe, ost – fuldstændig som en gammeldags bondegård bare under jorden. Selve beboelsesdelen var ca. 100 m2, med stue, børneværelse, soveværelse, køkken, bad og toilet, bestemt ikke hightech men helt afgjort funktionelt. Troglodyt-manden havde nu lavet boligen om til et museum, så han tjente lidt penge på at lade os turister vade rundt på og i hans bolig.

Efter besøget kørte vi i gennem en anden by Rochemenier, der var en hel landsby med troglodyt-boliger, så når man kørte på vejen, kunne man kigge ned i hullerne der var boliger.
   
 
   
Der skal være flere af den slags boligere i Spanien og Portugal.  
   
 
   
På vej videre på vores færden passerede vi byen Saumur, der skulle have et museum om svampe. Området omkring Saumur er verdens største producent af svampe. De dyrkes i klippehuler, og der er huler som producere op til 12 tons svampe – om dagen. Så et besøg på Champigon-museet må gøre underværker, for vores forståelse for svampe. Det er sikkert et fedt sted for folk, der har svampe som hobby, men det er heller ikke her, at vi har vores store styrke. Det er ikke alt man behøver at vide, hvordan det bliver fremstillet ... eller hva?
 
startside_index